5 veelgestelde vragen over een staaroperatie

5 veelgestelde vragen over een staaroperatie

5 veelgestelde vragen over een staaroperatie

Denkt u dat u staar heeft, of heeft u misschien al een medische diagnose van staar? Dan is een staaroperatie de logische volgende stap om uw vertroebelde zicht weer te verbeteren. Bij Xpert Clinics Oogzorg helpen we u zelfs vóór de operatie aan meer helderheid. In 13 jaar tijd (Xpert Clinics Oogzorg was eerst Oogkliniek Heuvelrug) hebben we vele patiënten geholpen met een staaroperatie naar volle tevredenheid. De meest gestelde vragen en opmerkingen die we van deze mensen hebben ontvangen, delen we graag met u in dit artikel zodat u duidelijk weet wat er mogelijk is bij een staaroperatie en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is staar?

Voordat we naar de veelgestelde vragen gaan, geven we u nog wat inzicht over staar. Deze oogziekte komt vaak voor en betekent dat uw eigen ooglens troebel is geworden. Hierdoor ziet u minder scherp, worden kleuren grauwer en kunt u mogelijk slechter zien in het donker. De meest voorkomende oorzaak van staar is ouderdom, waarbij het een natuurlijk proces is, net zoals het krijgen van rimpels. Staar gaat helaas niet vanzelf over en is niet met medicijnen te verhelpen. De enige manier om van staar af te komen is een staaroperatie. Deze veilige en pijnloze behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. 

Bij de operatie wordt uw eigen vertroebelde lens vervangen door een kunstlens. Hierbij zijn er meerdere mogelijkheden. Een standaard kunstlens laat u weer scherp zien op één afstand. Een torische kunstlens is wenselijk als u ook een cilinderafwijking heeft. Met de multifocale kunstlens ziet u weer scherp op meerdere afstanden. Niet elke kunstlens is geschikt voor ieder oog. Daarom doen wij altijd aanvullend onderzoek als u een multifocale of torische kunstlens wenst. Onze specialist zal u altijd een eerlijk en veilig advies geven en neemt u mee in de mogelijkheden voor uw unieke situatie.

Hieronder leest u vijf veelgestelde vragen over een staaroperatie. Ons team staat altijd voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Hoe verloopt het behandeltraject?

Voor een behandeling bij Xpert Clinics heeft u allereerst een verwijzing nodig van uw huisarts. Vervolgens plannen we een eerste consult in waarin we oogonderzoeken doen. De arts geeft u een advies over de behandeling en spreekt de mogelijkheden van de te plaatsen lens met u door. Via mail ontvangt u een aantal vragenlijsten waaronder een gezondheidsvragenlijst ter voorbereiding op de operatie. U krijgt vervolgens een afspraak voor de lensmeting en tevens een telefonische intake kort voor de dag van de operatie waarin we de belangrijkste zaken telefonisch met u doornemen. Dan volgt de operatie voor één oog, met kort daarna direct een controle. Eventueel volgt een tweede operatie voor het andere oog met ook een controle, en uiteindelijk na 4 tot 6 weken een eindcontrole.

Hoe lang duurt de operatie?

U bent slechts 1,5 tot 2 uur in onze kliniek. Uw pupil moet eerst wijd worden, dat duurt een tijdje. De daadwerkelijke operatie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Voor u het weet, mag u alweer huiswaarts.

Mag ik mijn contactlenzen inhouden vóór de behandeling?

Voor een goede lensmeting dient u uw harde lenzen 4 weken voorafgaand aan het biometrisch onderzoek (lensmeting) uit te hebben. Bij zachte lenzen is dit twee weken vooraf. Uw contactlenzen dient u vervolgens 1 dag vóór de operatie al uit te laten.

Hoe lang heb ik verwijde pupillen na de operatie?

Na de staaroperatie heeft u wijde pupillen. Het duurt gemiddeld 4 a 5 uur voordat dit vanzelf weer wegtrekt. Na de operatie heeft u ook nog een wazig zicht. Dit kan 1 tot 4 dagen aanhouden en wordt elke dag een stukje beter.

Wat mag ik wél en níet doen na de staaroperatie?

Na de behandeling is het verstandig om bepaalde handelingen en activiteiten even over te slaan. Zo mag u 2 weken lang niet in uw oog wrijven, niet naar een zwembad, stoombad of sauna, geen oog-make-up dragen en ook geen bal- of contactsporten uitvoeren. Overige sporten zijn geen probleem, net als dagelijkse activiteiten zoals bukken, tillen, douchen of werken. Vermijd hierbij wel stoffige omgevingen voor minstens één week. Ook het gebruik van verzorgingsproducten zoals een dagcrème is geen probleem.

Direct na de operatie mag u zelf niet autorijden. Zorgt u daarom voor alternatief vervoer naar huis? Wij adviseren ook een zonnebril mee te nemen omdat uw oog na de operatie zeer lichtgevoelig is. U mag weer achter het stuur zodra uw wazige zicht weer scherp is geworden.

Vragen?

Wilt u meer weten over staar of onze behandelingen? Of wilt u met uw verwijzing direct een afspraak maken voor een consult? Neem dan contact op met ons.

Contact opnemen

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 07Maak een afspraak