Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, neemt de helderheid van deze lens af. Daardoor lijken dingen waziger en grauwer van kleur. Deze vertroebeling van de ooglens heet staar of cataract. De meest voorkomende vorm is ouderdomsstaar. Dit is een normaal proces, net als het krijgen van rimpels.

Staar kan niet vanzelf verminderen en is niet met medicijnen te verhelpen. Zodra uw staar klachten gaat geven, kunnen we uw gezichtsscherpte herstellen met een staaroperatie. Tijdens deze behandeling vervangt de oogarts uw eigen, troebele ooglens door een heldere kunstlens. Een staaroperatie is een veilige en pijnloze behandeling onder plaatselijke verdoving. 

Oorzaak van staar

Staar komt het meeste voor door veroudering (ouderdomsstaar). Echter, staar komt ook voor in combinatie met andere (oog)ziekten. Als de lens (te) troebel wordt, kunt u onderstaande klachten krijgen:

  • Wazig zien
  • Dubbelzien met één oog
  • Kleuren worden doffer
  • Last van schitteringen
  • Brillenglazen worden in korte tijd steeds sterker

Diagnose

Met een spleetlamp (oogmicroscoop) beoordelen we of er bij u sprake is van staar en in welke mate. 

Staar gaat niet vanzelf weg. Een operatie is echter alleen nodig als de vertroebeling klachten geeft. Met de behandeld arts bespreekt u uw wensen en mogelijkheden. Vervolgens krijgt u een lensmeting (biometrie). Aan de hand daarvan bepalen we de sterkte van uw kunstlenzen.

Contact

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw ogen? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Onze specialisten bekijken dan uitgebreid uw ogen en brengen een advies uit.

Neem contact met ons op


Het behandeltraject

De stappen van een behandeling

Verwijzing van uw huisarts

Verwijzing

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Oogzorg heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen die u ondergaat bij Xpert Clinics Oogzorg worden door alle zorgverzekeraars 100% vergoed.

Maak een afspraak

Consult

Heeft u vragen, of wilt u uw consult inplannen? 

Plan een intake Bellen 

Consultafspraak met arts

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek nemen we met u een korte vragenlijst door. Ook informeren we u over de gang van zaken rondom de dag van uw operatie(s). U ontvangt van ons een bevestigingsbrief met de gemaakte afspraken.

Als we deze bevestiging sturen, zenden we digitaal een recept naar uw apotheek voor een ontstekingsremmer (Yellox en Dexamethason). Deze oogdruppels kunt u alvast in huis halen. Als u aan twee ogen wordt geopereerd, krijgt u van elk medicijn twee flesjes. Zet alstublieft gelijk een L (links) en een R (rechts) op de verpakking. U mag ze namelijk niet kruislings gebruiken.

Om te bepalen welke lens in het oog teruggeplaatst moet worden (ter vervanging van de troebele lens), wordt een speciale oogmeting gedaan, ook wel biometrie genoemd. Deze biometrie vindt meestal tegelijkertijd plaat met het intakegesprek.

Behandeling & Nazorg

Voorbereiding

  • Voorafgaand aan uw operatie ontvangt u van ons een bevestigingsbrief. Daarin staat onder meer dat we een recept voor oogdruppels naar uw apotheek hebben gestuurd. Zorg dat u deze oogdruppels ruim van tevoren ophaalt bij uw apotheek
  • Wordt u aan beide ogen geopereerd? Schrijf dan een L en een R op uw medicijnen. Gebruik voor elk oog een eigen flesje. U mag ze namelijk niet kruislings gebruiken
  • Na uw operatie kunt u niet autorijden. Zorg daarom alvast dat iemand u kan brengen en halen. Ook indien u met het openbaar vervoer reist, is het prettig als iemand u kan begeleiden
  • Draagt u contactlenzen? Doe ze dan vanaf twee dagen voor de operatie niet meer in
  • De dag voor de operatie start u met druppelen (alleen het oog dat wordt geopereerd). Deze druppels blijft u gebruiken tot minimaal drie weken na de operatie.

Behandeling

Een staaroperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de vertroebelde lens door de oogarts. Deze wordt dan vervangen door een heldere lens. Een dergelijke ingreep wordt verricht onder plaatselijke verdoving met oogdruppels. De operatie duurt meestal niet langer dan een kwartier en is pijnloos. Vrij snel na de operatie kunt u weer alles doen. Er wordt altijd één oog per keer geopereerd. 

Kunstlenzen

Bij een staaroperatie kunt u uit verschillende kunstlenzen kiezen. Meestal implanteren we een lens waarmee u in de verte scherp ziet. Een leesbril is dan in elk geval nodig. Als u ervoor kiest juist dichtbij scherp te kunnen zien, heeft u een bril voor de verte nodig. Elke lens heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. Echter, niet elk oog komt voor elk type lens in aanmerking.
Bij de meeste mensen implanteren we een standaardlens. Deze wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Wilt u echter minder afhankelijk zijn van een bril of contactlenzen, dan zijn torische of multifocale implantlenzen een optie. Deze speciale lenzen worden voor u op maat gemaakt.

Hier kunt u meer lezen over implantlenzen.

Nazorg

Na de staaroperatie is uw pupil nog flink wijd en valt er veel licht in het oog. Het duurt ruim een dag voordat uw pupil weer langzaamaan zijn oude vorm terugkrijgt.

Nastaar
Enkele maanden of jaren na een cataractoperatie kunnen nieuwe troebelingen op het lenszakje ontstaan. Deze zogeheten nastaar geeft wazig zicht en is met een pijnloze laserbehandeling te verwijderen. Indien u last krijgt van wazig zicht maak dan een afspraak.

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 07Maak een afspraak