Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, neemt de helderheid van deze lens af. Daardoor lijken dingen waziger en grauwer van kleur. Deze vertroebeling van de ooglens heet staar of cataract.
Mevr. Hogenstijn: “Ik was een van de eersten die door oogarts Michiel Kuipers aan twee ogen tegelijk geholpen is aan staar. Het schijnt niet altijd te kunnen, je ogen moeten er wel geschikt voor zijn. En dat waren de mijne blijkbaar. Ik vond het niet extra eng, maar vond het vooral fijn dat ik er in één keer gelijk vanaf was. De behandeltijd is beduidend korter omdat je in één keer alle medicijnen en controles kunt doen. Dat is een groot voordeel. En daarna kun je meteen een goede leesbril aanschaffen.”
Lezen met een loep
“Ik had al jaren last van een verhoogde oogboldruk, daarvoor ging ik jaarlijks op controle. Ik zat steeds net op de grens en hoefde enkel kunsttranen te gebruiken. Op een gegeven moment zag de opticien dat ik ook staar had. Achteraf gezien had ik best veel klachten: ik had mezelf aangeleerd om met een loep te lezen in plaats van met een gewone bril. In het dagelijks leven ging het wel, maar ik zag minder goed. Via de huisarts ben ik doorverwezen naar een oogarts. Ik kon kiezen uit een aantal artsen, maar familie van mij liep al in Zeist bij Xpert Clinics Oogzorg. Daar ben ik dus ook naartoe gegaan.”
Twee operaties in één keer
“Met kunstlenzen zou mijn zicht een stuk helderder worden, vertelde oogarts Michiel Kuipers. Ik kwam in aanmerking om beide ogen tegelijk te laten opereren. Ik was best nerveus voor de ingreep, maar ze vertellen precies wat ze gaan doen. Dat was zo rustgevend dat ik me al gauw rustiger voelde worden. De ingreep aan het eerste oog duurde een half uur. Daarna gaan ze alles opruimen en schoonmaken en andere kleren aan doen en dan pas wordt het tweede oog gedaan. Het zijn dus echt twee afzonderlijke operaties.”
Meteen helder zicht
“Aan het einde van de operatie krijg je zalf in je ogen. Daardoor lijkt het de eerste dag alsof je door beslagen glazen kijkt. Na een kleine 24 uur is dat verdwenen en toen had ik meteen heel helder zicht. En het licht was ook anders: tijdelijk heel blauwig, en daarna zijn kleuren intenser. Toen merkte ik pas hoe erg het was geweest. Slecht zicht is een gewenning van jaren, dat gaat zo geleidelijk.
Vanaf dag twee kon ik ook echt goed lezen met een simpel leesbrilletje. Dat hadden ze van tevoren ook gezegd. De rest moet nog opgemeten worden bij de eindcontrole. Wellicht dat ik nog een kleine cilinder nodig zal hebben, maar mijn zicht is zoveel beter nu. Ik wil niet meer terug naar hoe het was!”
Goed voorbereid
“Een tip die ik zou willen meegeven aan anderen: lees alle informatie die je meekrijgt goed door, dan weet je precies wat je kunt verwachten. Daar ben ik wat slordig in geweest. Je krijgt die info zo’n zes, zeven weken van tevoren mee en ik dacht: ik lees het nog wel een keer. Dat schiet er dan bij in. Ik wist dus wel globaal wat er zou gaan gebeuren, maar niet precies. En hoe beter je bent voorbereid, hoe rustiger je erin gaat.”