Myopie

Myopie (ook wel bijziendheid) is een afwijking van het oog waardoor het beeld onscherp wordt. De oorzaak van bijziendheid is dat het oog te lang is. Het beeld dat in het oog binnenkomt valt voor het netvlies in plaats van op het netvlies. Door een bril of contactlenzen met een minsterkte te dragen, wordt het beeld op het netvlies geplaatst en is het zicht weer scherp. Het oog wordt tijdens de groei langer, waardoor de sterkte toeneemt. Myopie ontstaat meestal bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Myopie is erfelijk. De kans dat myopie ontstaat is groter als één of beide ouders myoop (meer dan -6.00 dioptrie) zijn. Een Aziatische achtergrond kan de kans op hoge myopie vergroten. Daarnaast zijn er omgevingsfactoren die de kans op myopie vergroten, zoals:

  • Lang achter elkaar dichtbij kijken (lezen, telefoon, tablet, computer)
  • Lezen/nabijwerk op korte afstand
  • Weinig buiten spelen

Risico’s

Een hoge myopie (sterkte hoger dan -6.00 dioptrie) kan leiden tot een verdunning van het netvlies. Hierdoor kunnen op latere leeftijd oogaandoeningen ontstaan, die ernstige of blijvende slechtziendheid veroorzaken. De oogaandoeningen die kunnen ontstaan zijn netvliesloslating, myope maculadegeneratie (slijtage van de gele vlek), cataract (staar) en glaucoom (verlies van de zenuwvezels bij de oogzenuw). Het risico op deze oogaandoeningen nemen toe bij toename van (hoge) myopie.

Doel & Behandelmogelijkheden

Naast de sterkte van veraf te corrigeren, is het belangrijk om de toename van de minsterkte af te remmen. Het is belangrijk om een progressieve minsterkte te behandelen. Er zijn verschillende manieren om de toename van myopie te remmen:

  • Leefstijl advies
  • Speciale contactlenzen ( tot sterkte van -6.00 dioptrie en met cilinder)
  • Atropine oogdruppels

Leefstijl advies

Verandering in leefstijl speelt een belangrijke rol in het ontstaan en toenemen van myopie. Het is belangrijk om:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken (lezen, telefoon, tablet of computer) een pauze van 20 seconden nemen en in de verte kijken
  • Minimaal 2 uur per dag buiten zijn
  • Houd een boek, telefoon, tablet of computer op een afstand van minimaal 30 cm

Om dit advies makkelijk te kunnen onthouden is de 20-20-2 regel bedacht. Dit staat voor 20 minuten nabijwerk, daarna 20 seconde pauze en minimaal 2 uur per dag naar buiten.

Lees meer over myopie en de behandeling bij de orthoptist.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor de ogen van uw kind? Plan dan vrijblijvend een afspraak in. Onze specialisten bekijken dan uitgebreid de ogen van uw kind en brengen een advies uit.

Neem contact met ons op

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 07Maak een afspraak