Het krijgen van staar is net zo normaal als het krijgen van rimpels…

Het krijgen van staar is net zo normaal als het krijgen van rimpels…

…maar gelukkig is er wel wat aan doen!

Het krijgen van staar is net zo normaal als het krijgen van rimpels…

Dacht u dat staar een weinig voorkomende aandoening is? Think again! Met name ouderdomsstaar komt vrij vaak voor en hoort net zo bij het ouderdomsproces als het krijgen van rimpels. Bij staar neemt de helderheid van de ooglens in de loop der tijd af, waardoor dingen waziger en grauwer van kleur lijken. Maar gelukkig is hier wel wat aan te doen… Onze specialisten helpen u graag.

Wat zijn oorzaken van staar en welke klachten kunt u krijgen?

Zoals gezegd komt staar veruit het meeste voor door veroudering (ouderdomsstaar). Echter, staar komt ook voor in combinatie met andere (oog)ziekten. Als de lens (te) troebel wordt, kunt u onderstaande klachten krijgen:

 • Wazig zien
 • Dubbelzien met één oog
 • Kleuren doffer gaan zien
 • Ervaren van schitteringen
 • In korte tijd behoefte krijgen aan steeds sterkere brillenglazen
   

Hoe kan vastgesteld worden of u staar heeft en wat kan hieraan gedaan worden?

Met een spleetlamp (oogmicroscoop) kunnen onze specialisten beoordelen of er bij u sprake is van staar en zo ja, in welke mate. Staar gaat helaas niet vanzelf weg. Een operatie is echter alleen nodig als de vertroebeling klachten geeft. Met de behandeld arts bespreekt u uw wensen en mogelijkheden. Vervolgens krijgt u een lensmeting (biometrie). Aan de hand daarvan bepalen de specialisten van Xpert Clinics Oogzorg de sterkte van uw kunstlenzen.

Wat houdt een staaroperatie in?

Staar kan niet vanzelf verminderen en is niet met medicijnen te verhelpen. Zodra u klachten gaat krijgen van uw staar, kunnen we uw gezichtsscherpte herstellen met een staaroperatie. Tijdens deze behandeling vervangt de oogarts uw eigen, troebele ooglens door een heldere kunstlens. Een staaroperatie is een veilige en vrijwel pijnloze behandeling onder plaatselijke verdoving. 

Welke stappen doorloopt u bij een behandeling van staar?

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling bij Xpert Clinics Oogzorg heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle verzekerde zorg behandelingen die u ondergaat bij Xpert Clinics Oogzorg worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Intakegesprek 

Tijdens het intakegesprek neemt de specialist met u een korte vragenlijst door. Ook informeert deze u over de gang van zaken rondom de dag van uw operatie(s). U ontvangt een bevestigingsbrief met de gemaakte afspraken. Om te bepalen welke lens in het oog teruggeplaatst moet worden (ter vervanging van de troebele lens), wordt een speciale oogmeting gedaan, ook wel biometrie genoemd. Deze biometrie vindt meestal tegelijkertijd plaats met het intakegesprek.

Voorbereiding op de operatie

 • Voorafgaand aan uw operatie ontvangt u een bevestigingsbrief. Daarin staat onder meer dat we een recept voor oogdruppels naar uw apotheek hebben gestuurd. Zorg dat u deze oogdruppels ruim van tevoren ophaalt bij uw apotheek.
   
 • Wordt u aan beide ogen geopereerd? Schrijf dan een L en een R op uw medicijnen. Gebruik voor elk oog een eigen flesje. U mag ze namelijk niet kruislings gebruiken.
   
 • Na uw operatie kunt u niet autorijden. Zorg daarom alvast dat iemand u kan brengen en halen. Ook indien u met het openbaar vervoer reist, is het prettig als iemand u kan begeleiden.
   
 • Draagt u contactlenzen? Doe ze dan vanaf twee dagen voor de operatie niet meer in.
   
 • De dag voor de operatie start u met druppelen (alleen het oog dat wordt geopereerd). Deze druppels blijft u gebruiken tot minimaal drie weken na de operatie.

Behandeling 

Een staaroperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de vertroebelde lens door de oogarts. Deze wordt dan vervangen door een heldere lens. Een dergelijke ingreep wordt verricht onder plaatselijke verdoving met oogdruppels. De operatie duurt meestal niet langer dan een kwartier en is pijnloos. Vrij snel na de operatie kunt u weer alles doen. Er wordt altijd één oog per keer geopereerd. 

Kunstlenzen 

Bij een staaroperatie kunt u uit verschillende kunstlenzen kiezen. Meestal implanteren we een lens waarmee u in de verte scherp ziet. Een leesbril is dan in elk geval nodig. Als u ervoor kiest juist dichtbij scherp te kunnen zien, heeft u een bril voor de verte nodig. Elke lens heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. Echter, niet elk oog komt voor elk type lens in aanmerking.

Bij de meeste mensen implanteren we een standaardlens. Deze wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Wilt u echter minder afhankelijk zijn van een bril of contactlenzen, dan zijn torische of multifocale implantlenzen een optie. Deze speciale lenzen worden voor u op maat gemaakt.

Hier kunt u meer lezen over implantlenzen.

Nazorg 

Na de staaroperatie is uw pupil nog flink wijd en valt er veel licht in het oog. Het duurt ruim een dag voordat uw pupil weer langzaamaan zijn oude vorm terugkrijgt.

Nastaar

Enkele maanden of jaren na een cataractoperatie kunnen nieuwe troebelingen op het lenszakje ontstaan. Deze zogeheten nastaar geeft wazig zicht en is met een pijnloze laserbehandeling te verwijderen. Indien u last krijgt van wazig zicht, maak dan een afspraak met Xpert Clinics Oogzorg. Ook na uw staaroperatie staan onze specialisten graag voor u klaar!

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 07Maak een afspraak