Wist u dat een medische ooglidcorrectie wél vergoed wordt?
Zorgverzekeraars scharen ooglidcorrecties in principe onder cosmetische chirurgie. Maar in uitzonderlijke gevallen kan een ooglidcorrectie wel degelijk op medische indicatie plaatsvinden. Als u hiervoor in aanmerking komt, zal de oogarts een verzoek tot vergoeding indienen bij uw verzekeraar. De ooglidcorrectie wordt dan vergoed uit uw basisverzekering. Het maakt dus niet uit welke aanvullende verzekering u heeft! De specialisten van Xpert Clinics Oogzorg helpen u graag.
Hoe ontvangt u het oordeel van uw verzekering?
Een belangrijk beoordelingscriterium voor een zogenaamde ‘medische indicatie’ is dat de bovenooglidplooi bij rechtuit kijken een substantieel deel van de pupil van het oog bedekt. Dit criterium hanteren zowel de oogarts van Xpert Clinics Oogzorg als uw verzekeraar. Het oordeel van uw verzekering ontvangt u schriftelijk. De oogarts krijgt een kopie. Als de aanvraag is afgewezen, correspondeert Xpert Clinics Oogzorg niet over de juistheid van deze beslissing. U kunt uiteraard wel zelf in beroep gaan.
Wanneer een ooglidcorrectie?
De huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen dan ook in de loop der jaren een teveel aan huid van de oogleden. Een klein teveel aan huid is alleen cosmetisch storend. Als de huid echter over de ooglidrand hangt, heeft dat gevolgen voor het zicht. Een ooglidcorrectie kan dit probleem verhelpen. Deze operatie vindt plaats in dagbehandeling, onder plaatselijke verdoving.
Behandeling ooglidcorrectie
Tijdens uw consult bekijkt de oogarts wat uw klachten zijn. Als de oogarts vindt dat u in aanmerking komt voor een ooglidcorrectie op medische indicatie dan maken we foto’s van uw oogleden. Deze sturen we naar uw zorgverzekeraar ter beoordeling. Tijdens de ooglidcorrectie (die afhankelijk van het oordeel van uw zorgverzekering wel of niet door uw verzekeraar vergoed wordt) verwijdert de oogarts van de bovenste oogleden het teveel aan huid met de spier die aan de huid vastzit. Indien nodig, kan de oogarts ook een kleine hoeveelheid vetweefsel verwijderen. Dat verschilt per patiënt.
Wanneer is er géén medische indicatie?
Naarmate we ouder worden, verliest onze huid zijn elasticiteit. Vaak verslappen niet alleen de huidvezels, maar ook het onderliggende bindweefsel. Daardoor kan een teveel aan huid ontstaan in de bovenste oogleden. Als de bovenooglidplooi bij rechtuit kijken echter geen substantieel deel van de pupil van het oog bedekt, is er geen medische indicatie, maar ‘slechts’ een cosmetische reden. Uiteraard is dit voor veel mensen ook nog steeds een goede reden voor een ooglidcorrectie, waar hun hele uitstraling vaak enorm van opknapt!