Interview met Drs. Coppens: “We kunnen voor veel patiënten een groot verschil maken.”

Interview met Drs. Coppens: “We kunnen voor veel patiënten een groot verschil maken.”

Drs. Stefan Coppens is één van de gezichten van Xpert Clinics Oogzorg waar een team van specialisten elke dag klaar staat om patiënten te helpen. Samen zorgen de optometristen, orthoptisten, oogartsen en ondersteunende collega’s ervoor dat iedereen met oogklachten snel, professioneel en vakkundig geholpen wordt. We spraken Stefan over zijn werk, achtergrond en motivaties.

Wat is in het kort je opleiding en waarom sluit dit goed aan op je nieuwe werk?

“Na mijn studie geneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht heb ik mij verder gespecialiseerd tot oogarts in het Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUMC) in Amsterdam. Aan het einde van mijn oogheelkunde opleiding heb ik in 2015 in Parijs het European Board of Ophthalmology Diploma (EBOD) behaald. Vervolgens heb ik in het VUMC een subspecialisatie met als aandachtsgebieden lens- en hoornvliesaandoeningen voltooid.”

“Na enkele jaren als oogarts werkzaam te zijn geweest ben ik sinds 2020 werkzaam bij Xpert Clinics Oogzorg, toen nog Oogkliniek Heuvelrug. Mijn aandachtsgebieden zijn vooral cataract- en refractiechirurgie en algemene oogheelkunde. Dit combineer ik met het opleiden van toekomstige oogartsen in Amsterdam als perifeer cataractopleider voor het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC).’’

Wat trekt je aan in de specialisatie waarvoor je gekozen hebt?

“Mijn interesse in optica kan ik combineren met de mogelijkheid om voor veel patiënten een groot verschil te maken. Ook het chirurgische precisiewerk dat bij oogoperaties komt kijken trekt me. Bovendien heb ik een fascinatie voor de ‘state of the art’ technieken die er zijn om mensen van hun bril af te krijgen.”

“Een ander mooi aspect van het vak is dat ik in het eerste gesprek vaak al een diagnose kan stellen en samen met de patiënt een behandelplan kan maken. En als de patient na de behandeling naar je toekomt met de mededeling dat het ‘reuze meeviel’ en dat ‘het zicht weer prachtig is’ blijft dat elke keer weer een geweldig moment!”

Wat is je drijfveer om in een zelfstandig behandelcentrum zoals Xpert Clinics te werken?

“Het hele team is gefocust op oogheelkunde, zodat wij hoge kwaliteit kunnen bieden. Zo weten onze ok-assistenten bijvoorbeeld precies welke instrumenten ik wanneer nodig heb zonder dat ik erom hoef te vragen! We hebben korte lijnen met het management zodat nieuwe technieken of behandelmethoden snel beschikbaar zijn. Een klein zelfstandig team zorgt dat de patiënt zoveel mogelijk dezelfde gezichten ziet en wij hele persoonlijke oogheelkundige zorg kunnen bieden.”

Wat probeer je met je werk te bereiken? Waar streef je naar?

“Tevreden patiënten! Graag wil ik patiënten zo goed mogelijk helpen en adviseren. Door aandachtig te luisteren, gedegen onderzoek te verrichten, en de behandelmogelijkheden te bespreken maak ik samen met de patiënt een persoonlijk plan. Ik streef ernaar mijn overwegingen begrijpelijk uit te leggen, zodat ik samen met de patiënt de beste keuze kan maken.”

“Ik zorg er dan vervolgens voor dat de technische uitvoering hiervan optimaal verloopt. In sommige situaties is het overigens  beter om niets te doen. Dan vind ik het belangrijk dat het eerlijke verhaal verteld wordt. In de meeste gevallen hebben wij echter zeer goede behandelmogelijkheden met hele mooie resultaten!”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 07Maak een afspraak