Interview met Drs. De Brauwer: “Oogheelkunde is een kijkvak.”
Het team van Xpert Clinics Oogzorg bestaat uit vele specialisten. Elke dag staat er een team van optometristen, orthoptisten, oogartsen en ondersteunende collega’s klaar om patiënten te helpen. Een van hen is oogarts Drs. An-Katrien de Brauwer. We stellen haar graag aan u voor met een kort interview.
Wat is in het kort je opleiding en waarom sluit dit goed aan op je nieuwe werk?
“Na mijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Leuven ben ik een opleiding tot oogarts gaan volgen aan de Universiteit van Maastricht. Na het afronden van dit specialisme ben ik naar Leiden getrokken waar ik me in het Universitair Medisch Centrum verder heb gespecialiseerd in de medische retina (netvliesaandoeningen). Mijn studie en werk heeft dus altijd in het teken gestaan van het oog.”
Wat trekt je aan in de specialisatie waarvoor je gekozen hebt?
“Oogheelkunde is een kijkvak, het oog vertelt je wat er aan de hand is. In één consult kan je al veel antwoorden geven, in tegenstelling tot andere vakken waar er vaak veel vervolgonderzoeken nodig zijn. Oogarts is ook een beroep waar je vaak een echte oplossing kan bieden voor het probleem van de patiënt. Het is gelukkig ook gevarieerd werk met zowel spreekuur, als kleine ingrepen, als operaties, als laserbehandelingen.”
Wat is je drijfveer om in een zelfstandig behandelcentrum zoals Xpert Clinics te werken?
“Bij Xpert Clinics is het kleinschalig, met ook een kleiner team en dus betere banden onderling. Ook de zorg is persoonlijker. Je hebt meer het gevoel je eigen patiënten te kennen en bent meer betrokken. Tenslotte de korte lijnen; in onze kliniek heb ik het gevoel dat we efficiënter werken dan in een ziekenhuis omdat er beter wordt nagedacht over doelmatigheid.”
Wat probeer je met je werk te bereiken? Waar streef je naar?
"Verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten. Niet een anoniem plaatje of scan behandelen, maar kijken naar de patiënt als persoon en geheel. Kijken wat er beter is voor hem, haar of hen. Als de belasting van de behandeling niet opweegt tegen de winst in beter zicht en kwaliteit van leven, dan kiezen we zelfs eventueel om niet te behandelen."
Welke patiënt is je altijd bijgebleven en waarom?
"Een patiënte die ik al jaren behandel voor natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie (aandoening waar slijtage optreedt van het netvlies) met injecties in het oog. Ik heb haar overtuigd om een staaroperatie te verrichten, omdat ik wilde proberen het maximale zicht te behalen voor haar ondanks de slechte kwaliteit van haar netvlies. Na de staaroperatie kwam zij dolgelukkig naar mij toe dat ze ‘de sterren weer kon zien’, dit voor het eerst in jaren. Ik zie deze patiënte nog regelmatig terug. En tot op de dag van vandaag waken we er over dat zij de sterren kan blijven zien."