Keratoconus: de aandoening uitgelegd

Keratoconus: de aandoening uitgelegd

Keratoconus: de aandoening uitgelegd

Keratoconus is een oogziekte die de vorm van het hoornvlies verandert, waardoor het dunner en kegelvormig wordt in plaats van bolvormig. Dit kan leiden tot wazig zicht, vervorming van beelden en een extra gevoeligheid voor licht. De aandoening treft ongeveer 1 op de 2000 mensen en wordt meestal gediagnosticeerd bij (jong)volwassenen.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van keratoconus is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt een combinatie van genetische en omgevingsfactoren te zijn. Het kan daarom een aangeboren verzwakking van het hoornvlies zijn dat erfelijk is doorgegeven. Last van keratoconus? Dan is het goed mogelijk dat uw familieleden ook een veranderde vorm van het hoornvlies hebben.

Maar het kan ook door niet erfelijke oorzaken komen. Denk aan allergieën, astma of eczeem. Zelfs veel wrijven in de ogen lijkt een factor te zijn. Daarnaast komt het ook regelmatig voor bij algemene syndromen, zoals het syndroom van Down, Turner, en Marfan. Of het ontstaat naast al bestaande oogaandoeningen, zoals retinitis pigmentosa en aniridie

Wat merkt u?

De symptomen van keratoconus variëren van mild tot ernstig en kunnen zich langzaam ontwikkelen over een periode van enkele jaren. In de vroege stadia van de ziekte kan het zicht wazig of onscherp lijken. Dit gebeurt vooral bij weinig licht of bij het kijken naar fel licht, zoals autolampen of straatlantaarns. Naarmate de ziekte vordert, kan het zicht worden vervormd en kunnen rechte lijnen, zoals de rand van een gebouw of een pagina in een boek, er gebogen of gekromd uitzien. Patiënten met keratoconus kunnen ook gevoeliger zijn voor licht, moeite hebben met het aanpassen aan veranderingen in lichtniveaus en last hebben van halo’s om lichtbronnen.

Onze behandelmethoden

Er zijn een aantal behandelmethoden beschikbaar om keratoconus tegen te gaan. Bij Xpert Clinics zit u daarvoor aan het juiste adres. Wij werken met ‘Corneal Crosslinking’ (CXL): dit is een niet-chirurgische behandeling die het hoornvlies versterkt, door een combinatie van ultraviolet licht en riboflavine (vitamine B2) toe te passen. Door deze behandeling toe te passen maken wij het mogelijk om de progressie van de aandoening te stoppen of verminderen. Hoe vroeger u de ziekte detecteert, hoe meer gezichtsvermogen u kunt behouden.

Ervaart u (de symptonen van) keratoconus en bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 07Maak een afspraak