Wat is staar (cataract)? Alles van symptomen tot succesvolle behandeling

Wat is staar (cataract)? Alles van symptomen tot succesvolle behandeling

Een veelvoorkomende aandoening van het oog is staar, ook wel cataract in medische taal. U heeft wellicht ooit van deze aandoening gehoord, maar weet u ook waar mensen met staar last van hebben en hoe het behandeld kan worden? In dit artikel helpen wij u met heldere uitleg over deze oogaandoening. Twijfelt u of u zelf staar heeft? Dan is dit artikel een uitstekend hulpmiddel om symptomen te checken, of te ontdekken wat u te wachten staat bij de eventuele behandeling.

Wat is staar?

Direct achter de pupil van uw oog bevindt zich de ooglens. Deze is normaal helder en doorzichtig. We spreken van staar als de lens van uw oog vertroebeld is. Hierdoor komt licht, en daarmee alles wat u ziet, verstrooid binnen op uw netvlies. Kortom, uw zicht wordt onscherp. Zonder behandeling kan staar op termijn leiden tot ernstige slechtziendheid.

Dit zijn de symptomen van staar

Staar begint vaak met wazig zicht, zowel van dichtbij als veraf. Langzaam wordt deze onscherpte steeds erger. Daarbij kunt u ook last hebben van bijvoorbeeld:

  • Kleuren ziet u minder helder, doffer;
  • Als u met één oog kijkt ziet u dubbel;
  • ’s Nachts ziet u extra slecht, waarbij lampen een wazige lichtkrans krijgen.

Wat zijn de oorzaken?

Meestal ontstaat staar door veroudering. Bij vrijwel iedereen die ouder wordt, gaat de ooglens vertroebelen. Echter, de mate van verslechtering kan zeer verschillen. Naast veroudering kan staar ook aangeboren zijn, of een gevolg zijn van een eerdere oogziekte, oogverwonding of stofwisselingsziekte (zoals diabetes).

Hoe behandel je staar?

Staar is helaas niet met rust of medicijnen te verhelpen. Een bril helpt alleen in de beginfase als slechts een klein deel van het gezichtsvermogen is aangetast. De enige succesvolle behandeling is een staaroperatie. Dan wordt uw eigen lens verwijderd en een kunstlens in uw oog teruggeplaatst. De sterkte die deze kunstlens heeft, wordt vooraf berekend en is aangepast aan uw oog. Er zijn hierbij verschillende mogelijkheden. 

Met de standaard kunstlens ziet u in de meeste gevallen na de operatie weer scherp op één afstand. Als u het geen probleem vindt om een bril te (blijven) dragen dan is deze oplossing de juiste keuze voor u. Wilt u liever géén bril meer? Dan is kiezen voor een van onze premium kunstlenzen de beste optie. Wij bieden zowel torische, multifocale, als multifocaal-torische kunstlenzen aan. 

Heeft u vragen over de staaroperatie? In dit artikel delen we graag de meest gestelde vragen aan onze specialisten. 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 07Maak een afspraak