5 behandelingen die u een leven zonder bril, lenzen of staar bezorgen

5 behandelingen die u een leven zonder bril, lenzen of staar bezorgen

Wilt u van uw bril of contactlenzen af? Bent u klaar met het wakker worden en zoeken naar uw bril of lenzen omdat u anders niet scherp of weinig ziet? Of heeft u staar en wilt u niet meer troebel zien? Dat begrijpen we bij Xpert Clinics Oogzorg als geen ander. En daarom helpen we u graag van uw bril, contactlenzen of staar af! In deze blog bespreken we 5 behandelingen die daarvoor zorgen, inclusief de voor- en nadelen.

1. Een oppervlakkige ooglaserbehandeling: PRK

U kunt op twee manieren uw ogen laten laseren, waardoor u geen bril of contactlenzen meer nodig heeft. Een manier is de oppervlakkige ooglaserbehandeling, PRK. Tijdens deze behandeling halen we het bovenste beschermlaagje van het hoornvlies (epitheellaag) weg. Daarna behandelt de oogarts met de laser het hoornvlies tot de juiste sterkte wordt bereikt. Uw epitheellaag groeit vervolgens op natuurlijke wijze weer aan, zodat uw oog weer goed functioneert.

Er zitten echter een aantal voorwaarden aan het laseren van het oog. Zo moet het hoornvlies dik genoeg zijn om te kunnen behandelen. Indien dit niet dik genoeg is, kan samen met u besloten worden tot een lensimplantatie (zie behandeling 3). Daarnaast kan een oog met een te hoge sterkte (boven de -8) ook niet gelaserd worden, omdat we dan te veel hoornvliesweefsel moeten weghalen. Heeft u veel last van droge ogen? Ook dan is een laserbehandeling niet altijd geschikt, omdat dit de droogte juist kan versterken.

Met een ooglaserbehandeling veranderen de oogartsen de vorm van het hoornvlies. Hierdoor verandert de breking van het licht. Het hoornvlies wordt steiler (bij een plus-sterkte) of juist vlakker/platter (bij een min-sterkte) gemaakt. De sterkte wordt dus beïnvloed door de laser, waardoor u na de laserbehandeling weer scherp ziet! Het voordeel van een ooglaserbehandeling? We gaan niet het oog in, we behandelen alleen de buitenkant van het oog (het hoornvlies).

2. Een diepere ooglaserbehandeling: Femto-LASIK ‘met flapje’

Een andere manier om van uw bril of contactlenzen af te komen is een diepere ooglaserbehandeling. Dit is net zoals behandeling 1 een laserbehandeling, alleen bij deze lasertechniek maakt de oogarts eerst ‘een flapje’. We creëren dan met de ‘Femto-laser’ een flapje in uw hoornvlies en daaronder laseren we de sterkte weg. Vervolgens wordt de flap teruggeklapt en ziet u direct scherp. Het flapje hecht zich namelijk meteen weer aan het hoornvlies.

Ook bij deze laserbehandeling is voldoende dikte van het hoornvlies een voorwaarde. Het voordeel van de behandeling met ‘een flapje’ is dat de epitheellaag niet verwijderd wordt, zoals bij de oppervlakkige laserbehandeling, en het herstel dus sneller is en u sneller resultaat ziet.

3. Lensimplantatie

Een lensimplantatie betekent letterlijk: het plaatsen van een implanteerbare lens. Bij deze behandeling verandert de oogarts niets aan uw hoornvlies. We plaatsen dan een implantlens op sterkte aan de binnenkant van uw oog. Uw eigen ooglens blijft gewoon zitten.

Onze oogartsen kiezen bijvoorbeeld voor een implantlens als het hoornvlies te dun is om veilig te kunnen laseren, als u regelmatig last van droge ogen heeft of als uw sterkte te hoog is voor een veilige laserbehandeling. Ook bij de implantlens gelden een aantal voorwaarden: er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte in het oog zijn om de lens te kunnen plaatsen. Daarnaast adviseren wij bij deze behandeling een jaarlijkse check van het binnenste laagje van uw hoornvlies.

Het voordeel van een implantlens? We kunnen hogere sterktes behandelen en het is een ingreep die omkeerbaar is. Een lensimplantatie is echter wel een ingreep in het oog, een operatie.

4. Lensvervanging

Als u boven de 50 jaar oud bent, kiezen wij vaak voor een andere optie: lensvervanging. Hierbij vervangt de oogarts uw eigen lens voor een lensimplantaat. In tegenstelling tot behandeling 3, waarbij uw eigen lens in het oog blijft, vindt er nu een vervanging van uw eigen ooglens plaats.

Hierbij zijn er meerdere mogelijkheden. Een standaard kunstlens laat u weer scherp zien op één afstand. Een torische kunstlens is wenselijk als u ook een cilinderafwijking heeft. Met een multifocale kunstlens ziet u weer scherp op meerdere afstanden.

5. Staaroperatie

Tot slot is er de staaroperatie. Deze is vergelijkbaar met de lensvervanging. Bij de staaroperatie wordt uw eigen vertroebelde lens vervangen door een kunstlens. Hierbij zijn er meerdere mogelijkheden, net zoals bij de lensvervanging (monofocale kunstlens, torische kunstlens, multifocale kunstlens). We kunnen beide ogen tegelijk opereren, dit heet bilateraal opereren.

Hoe beslissen we welke behandeling het beste bij u past?

Bij Xpert Clinics Oogzorg doen we altijd een uitgebreid vooronderzoek. Dit onderzoek duurt 1 uur tot 1,5 uur. Wij onderzoeken dan onder andere met een scan het hoornvlies en de ruimte in het oog, maar we kijken ook naar uw wensen. Wat heeft u bijvoorbeeld nodig voor het beoefenen van uw beroep of hobby?

Samen kijken we naar de meest geschikte behandeling om van uw contactlenzen of bril af te komen. Bij Xpert Clinics Oogzorg geven we altijd een eerlijk advies, ook als dit betekent dat er geen behandeling mogelijk is. Openheid, eerlijkheid en veiligheid staan bij ons voorop! En daarnaast: ons team is klein, waardoor u altijd een aantal vaste artsen en optometristen heeft die u helpen. Dat maakt een behandeling bij Xpert Clinics Oogzorg heel persoonlijk.

Houd er rekening mee dat al deze behandelingen in de meeste gevallen onverzekerd zijn, tenzij er een medische reden is. Dan bestaat de mogelijkheid een behandeling te ondergaan die vergoed wordt door de verzekering.

Benieuwd welke behandeling we u adviseren?
Doe de test en wellicht zien we u binnenkort in de kliniek!
Daarnaast vertellen oogartsen Stefan Coppens en An-Katrien de Brauwer alles over de verschillende behandelingen in hun video-podcast. 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 07Maak een afspraak